Hauenkalastus- ja avovesikauden avaus helmikuussa


Mun nimi on Aki Leppänen ja omistan pienen nyrkkipajan nimeltä ALL Finland, joka valmistaa käsityönä vieheitä laidasta laitaan.
Nyt teidän kalastajien iloksi tai kiusaksi tarinoin tähän blogiin kalastusaiheisia ja aiheen ulkopuolisia asioita, niin kuin ne itse näen ja teen. Mukaan mahtuu myös uutuuksien ja jo tutuksi tulleiden kalastuskamppeiden testaamista.
Mutta nyt itse asiaan...

Blogikuvat/ALL_Kuva1.jpg | 18kb | 226x402

Ensimmäinen kirjoitus koskee vähän harvinaisempaa tapahtumaa, eli avovesikauden aloitusta helmikuun puolivälissä. Kohteeksi valikoitui paikallinen matala ja läpivirtaava järvi, jossa näyttivät jäät jo lähteneen. Koska tarkoitus oli tehdä nopea puolenpäivän pikapisto, mukaan otettiin yksi jerkkikeppi ja hyrräkela. Vieheiksi valikoitui erittäin hitaasti uitettavia pinturijerkkejä (pike it), hybridijerkkejä (omavalmiste-kötöstys) ja Fladenin 20cm Conrad Softy eri väreissä.


Blogikuvat/ALLKuva2.jpg | 50kb | 435x245

Noh, heti rantaan päästyäni huomasin, että tottahan toki joku oli talven aikana keksinyt parempaa tekemistä mun haukipulkan airoille. Toisinsanoen, kausi alkoi uusien airojen metsästyksellä. Siitä showsta saisi tekstiä aikaiseksi yhden blogipostauksen verran, mutta jaksaako sitä kukaan lukea (tai kirjoittaa)? - EI!

Lopulta oli vihdoin ukko ja kamat veneessä ja päästiin itse asiaan. Odotukset ei kovin korkealla olleet kun vesille pääsin, koska kyseisellä järvellä alkusyksyn hauenkalastus on aina ollut todella haastavaa.
Alkuun olikin pientä viehe-/värirallia, mutta hetken hakemisen jälkeen hauet osoittivat olevansa erittäin aktiivisia. Alkuun tarjosin kelluvaa jerkkiä, joka ei tuntunut oikein kelpaavan. Sitten oli häntyrin vuoro, joka ei myöskään saanut kaloja aktivoitumaan. Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, siimanpäähän valikoitui Conrad Shad ja muutaman värin läpikäytyäni kuvan mukainen väri osoittautui erittäin tehokkaaksi. Tästä hauet innostuivat! ...Tosin, jos tärppisopalla eläisi, olisi Leppäsen kuningaskunnassa kaikki tukevassa kunnossa.

Koska itse käytän lähestulkoon aina tämän kokoluokan (20cm) haukikumissa yhtä kruunukoukkua mahassa, jäi suurin osa kalojen iskuista pelkäksi kumin pyrstön maisteluksi. Suosittelen siis tässä tapauksessa stingerkoukun lisäämistä kumiin, jotta tärpit muuttuvat onnistumisiksi.

Blogikuvat/ALLKuva3.jpg | 44kb | 444x250

Yhteenvetona suosittelen kaikille kalastuksesta kiinnostuneille hauenkalastuksen kokeilemista kylmän veden aikaan. Tämä puolenpäivän pisto oli hyvinkin viihdyttävää puuhaa, vaikka kaloja ei kamalaa määrää veneessä käynytkään.

- Aki


Ps. Oma suositukseni kylmänveden hauenkalastukseen on valita vieheet, joita voi uittaa hitaasti ja välillä pysäyttää muutamaksi sekunniksi. Näitä pysäytyksiä petokala voi harvoin vastustaa!

 

loading...