Nukarinkoskella kalassaTällä kertaa käytiin Nukarinkoskella kalassa ja miksi ei käytäisi - onhan koskikalastus erittäin lähellä allekirjoittaneen sydäntä!
Koskien kuohu, luonto, kalavehkeet ja termarissa kahvia… Mikäs sen parempaa?

Nukarinkoski sijaitsee Nurmijärven pohjoisosassa, Nukarin kylän alueella. Nukarinkoskelle on helppoa löytää perille ja rannat on helppoja kalastaa aloittelijoillekin.
Saaliskaloina Nukarilla ovat lohi, taimen, harjus ja kirjolohi. Saalisrajoituksiin ja pyyntimittoihin kannattaa tutustua ennen reissuun lähtöä.
Nukarinkoskella on pituutta noin 1300m ja alueelta löytyy laavu ja ns. retkeilypaikkoja (pöytää ja tuolia), joten paikka sopii myös koko perheen päiväretkikohteeksi mainiosti.

Blogikuvat/Kuva1.jpg | 80kb | 505x284

Itse kävin kalassa kahtena päivänä. Olihan lupa 24h, joten ajatusta seuraavana päivänä kalaan menosta ei kauan tarvinnut pohtia. Luvan hinta oli mielestäni kohtuullinen 16€/24h. Ja meneehän luparahat aina kuitenkin hyvään tarkoitukseen...

Ensimmäisenä päivänä saaliiksi tuli yksi kirjolohi, joka ei kovin iso ollut, mutta koskien kuohuissa antoi kuitenkin kelpo taiston. Loppupäivä oli hiljaisempaa kalojen suhteen, mutta kului mukavasti paikkoja ihastellessa ja kahvia hörppiessä.

Blogikuvat/Kuva2.jpg | 67kb | 482x271

 

Seuraavana päivänä lähdin aamusta hyvissä ajoin joelle, ja tämä oli oikea ratkaisu! 
Heti ensimmäinen heitto tarjosi vastusta kirjolohen merkeissä. Kirre nappasi kiinni Heta-vaappuun värissä 6 (oranssi/kelta).
Kalastuslupaa oli jäljellä klo:13.00 asti ja siihen aikaväliin mahtui paljon tapahtumaa. Luvan loppuun mennessä oli vaappuun antautunut 1 kirjolohi, 4-5kpl pieniä taimenia ja toinen mokoma tukistuksia vaapun perään.

Blogikuvat/Kuva3.jpg | 32kb | 211x225
Kuvassa noin 20cm taimen.


Varusteista sanoisin sen verran, että jokikalastus on edullinen harrastus aloittaa, eikä vermeitä tarvitse hankkia pakettiautollista.
Itselläni joella kulkee mukana haspelisetti, jossa kelana 2000-2500 kokoluokan kela ja siihen sopiva vapa, pituudeltaan 180-210cm. Lyhyt vapa käy tähän hyvin, koska heittopaikat voivat toisinaan olla ahtaita. Siimana itse käytän 0.20mm kuitusiimaa ja siinä noin 15cm fluorocarbonperuke. Peruke tosin ei ole pakollinen, mutta estää esimerkiksi kiviä hiertämästä siimaa ja auttaa viehetappioissa, jos hauki sattuu nappaamaan.

Blogikuvat/Kuva4.jpg | 84kb | 482x271

 

Vieheitä matkassa kulkee muutaman pienen rasian verran, joissa mukana tietenkin allekirjoittaneen valmistamaa Heta-vaappua, vähän lippoja ja pieniä lusikoita.

Tämän lisäksi mukana on hyvä olla haavi, jossa klipsi ja kuminauha, jotta sen saa kätevästi vyölle tai reppuun. Näin haavi saa roikkua siinä mukana ja se on aina käden ulottuvilla. Lisäksi on hyvä olla suonipihdit, mittanauha ja puukko.
Itse pidän mukana myös pikku purtavaa, juomista ja termarissa mokkaa. Nämä kaikki saa mahtumaan hienosti vaikka reppuun ja niillä pärjää yhden päiväretken mainiosti.

Koskikalastuksesta, välineistä, vinkeistä ja tämän lajin hienoudesta voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon, mutta pidetään paketti jollain lailla kasassa, ettei ihan lähde hanskasta.

Yhteenvetona Nukarinkoskesta sanottakoon sen verran, että paikka on todella hieno, kalaa tuntui joesta löytyvän hyvin ja tulistelu ja levähdyspaikkoja oli riittävästi. Voin lämpimästi suositella tätä kohdetta niin aloittelijalle kuin vähän kokeneemmallekin kalastajalle!
Suurena miinuspuolena mainittakoon, että ainakin itselle halu pohjoisen kalavesille vain kasvoi… Ehkä siis saamme sieltäkin vielä raporttia kesän aikana 😊

 

Kireitä siimoja ja hauskoja kalahetkiä toivottaen,

ALL Finland/ Aki Leppänen

Blogikuvat/Kuva5.jpg | 9kb | 129x97

loading...